GO

ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

ΤΟπος ΙστορΙας

Το Μεσολόγγι είναι πόλη της δυτικής Στερεάς Ελλάδος, έδρα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και του ομώνυμου δήμου. Η πόλη, χτισμένη σε έναν προσχωσιγενή βραχίονα που σχηματίζεται ανάμεσα στην ομώνυμη λιμνοθάλασσα και στη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας, βρίσκεται σε απόσταση 249 χλμ. από την Αθήνα και απέχει περίπου 35 χλμ. από το Αγρίνιο και 37 χλμ. από το Αντίρριο.

Ο ποταμός Αχελώος γεννιέται στα κορφοβούνια της Πίνδου και έπειτα από 220 χλμ. αδειάζει την κοίτη του στη θάλασσα, δυτικά της πόλης του Μεσολογγίου. Λίγο ανατολικότερα εκβάλλει ο ποταμός Εύηνος μετά μια πορεία 110 χλμ. που ξεκινά από τα βουνά της Ρούμελης. Τα δύο ποτάμια δημιουργούν με τις προσχώσεις τους ένα πολύπλοκο υγροτοπικό σύμπλεγμα. Στο κέντρο κυριαρχεί, με τη μεγαλύτερη έκταση, η αβαθής λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, που απλώνεται σε μήκος 50 χιλιομέτρων απέναντι από τον Πατραϊκό κόλπο. Βόρεια, εισχωρεί στην ακαρνανική γη με το μακρόστενο σχήμα της η λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού ή Κανάλι, ενώ στα ανατολικά μοιάζει να στρογγυλοκάθεται δίπλα στην ακτογραμμή, αυτή της Κλείσοβας με τα 22.000 στρέμματα νερού να κρύβουν τον πιο πλούσιο ιχθυοπαραγωγικό βυθό της χώρας.

Η τεράστια αυτή υγροτοπική έκταση που σύμφωνα με τον διάσημο αρχαίο γεωγράφο Στράβωνα ονομαζόταν Κυνία έδωσε από πολύ παλιά τροφή και στέγη στον άνθρωπο. Ετσι στις όχθες της εμφανίστηκαν μερικοί από τους αρχαιότερους οικισμούς του ελλαδικού χώρου. Η αρχαία Αιτωλία, όπως ονομαζόταν τότε η ευρύτερη έκταση γύρω της, κατοικήθηκε από τους Αιτωλούς και τους Κουρήτες.

Στην περιοχή άκμασαν σπουδαίες πόλεις-κράτη που έλαβαν μέρος στον Τρωικό πόλεμο με σαράντα πλοία. Η Καλυδώνα, της οποίας το λιμάνι ταυτίζεται σήμερα με το Κρυονέρι, αναφέρεται από τον Ομηρο ως η μία από τις πέντε ισχυρές πόλεις της Αιτωλίας. Επίσης εδώ βρισκόταν η πόλη Πλευρώνα, ένα μεγάλο αστικό κέντρο της εποχής κτισμένο σύμφωνα με το Ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα, που απετέλεσε τον συνδετικό κρίκο των Αιτωλών με την Κόρινθο και την Αθήνα.

Φυσικό οχυρό που προστάτευε τους ανθρώπους της κατά των εκάστοτε εισβολέων υπήρξε ανέκαθεν η λιμνοθάλασσα, αφού τα βαλτώδη εδάφη και τα έλη της δεν επέτρεπαν την εύκολη πρόσβαση. Το Μεσολόγγι μέχρι το 1700 βρισκόταν υπό βενετική κατοχή, ενώ η ιστορική μνήμη το ταύτισε με τον απελευθερωτικό αγώνα κατά των Τούρκων και συνδέθηκε στενά με μια από τις ενδοξότερες σελίδες της ιστορίας μας, την ηρωική «Εξοδο των Πολιορκημένων».

Το Μεσολόγγι, η Ιερά πόλις όπως έχει αποκληθεί, έχει ταυτιστεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ελληνική πόλη με τον Αγώνα του 1821. Η πύλη της Εξόδου, ο χωματένιος φράχτης, ο κήπος των Ηρώων με τον τύμβο, όπου έχουν ταφεί οστά αγωνιστών, ανδριάντες και προτομές αγωνιστών και φιλελλήνων, όπως του Μάρκου Μπότσαρη, του Κυριάκου Μαυρομιχάλη, του λόρδου Βύρωνα, αποτελούν ορισμένα μόνο από τα τεκμήρια του ρόλου που διαδραμάτισε η πόλη στον αγώνα της ανεξαρτησίας.

Το σύγχρονο Μεσολόγγι είναι μία όμορφη πόλη, με κτίρια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και κτίρια στα οποία έζησαν άνθρωποι σημαντικοί στην Ελληνική Επανάσταση αλλά και στην πολιτική ζωή της σύγχρονης Ελλάδας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου: Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου είναι η μεγαλύτερη της Ελλάδας. Ουσιαστικά έχει δημιουργηθεί από προσχώσεις του ποταμού Αχελώου και το νερό είναι αλμυρό, γεγονός που δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για αλυκές. Μέσα στη λιμνοθάλασσα υπάρχουν 8 νησιά, πολλά από τα οποία χρησιμοποιήθηκαν και κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Μεσολογγίου και κατά την επανάσταση του 1821 δόθηκαν μάχες επάνω τους. Υπάρχουν ιχθυοτροφεία και παρασκευάζεται χαβιάρι. Η λιμνοθάλασσα προστατεύεται από την γνωστή συνθήκη RAMSAR και αποτελεί περιβαλλοντικό πάρκο και οικοσύστημα.

Κήπος των Ηρώων: Βρίσκεται στα βόρεια του Μεσολογγίου. Είναι μία έκταση 14 στρεμμάτων και είναι το σημείο όπου έχουν ταφεί οι μαχητές της φρουράς της Ιερής Πόλης και του Μεσολογγίου. Στο χώρο έχουν μεταφερθεί και τα οστά του Μάρκου Μπότσαρη. Από το 1859 μέχρι και σήμερα πραγματοποιείται κάθε χρόνο μία πενθιμη πομπή το βράδυ του Λαζάρου και το πρωί των Βαΐων από τον Άγιο Σπυρίδωνα έως το μνημείο των Πεσόντων. Τα αγάλματα που έχουν στηθεί πάνω από τα μνημεία θεωρούνται έργα τέχνης.

Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης Μεσολογγίου: Το μουσείο Ιστορίας και Τέχνης του Μεσολογγίου στεγάζεται σε ένα νεοκλασσικό, διώροφο κτίριο του 1931. Στη συλλογή του μουσείου μπορείτε να δείτε τόσο αυθεντικούς όσο και αντίγραφα πινάκων με αναπαραστάσεις από την ελληνική Επανάσταση, γκραβούρες, νομίσματα, μετάλλια και προτομές. Μπορείτε επίσης να δείτε αντικείμενα και χειρόγραφα του λόρδου Βύρωνα, καθώς και εικόνες από τα δύο του ταξίδια στην Ελλάδα.

Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου: Η Βυρωνική Εταιρεία Μεσολογγίου έχει ως σκοπό την ανάδειξη του λόρδου Βύρωνα, της ζωής και της τέχνης του, αλλά και πολλών άλλων φιλελλήνων που ξόδεψαν περιουσίες, χρόνο, κόπο αλλά θυσίασαν και τις ζωές τους βοηθώντας στην ελληνική Επανάσταση του 1821. Στεγάζεται στον επάνω όροφο του σπιτιού του λόρδου Βύρωνα, στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.

Μουσείο Τρικούπη & Μουσείο Παλαμά: Πρόκειται για τις κατοικίες των δύο οικογενειών που μετατράπηκαν σε μουσεία. Το Μουσείο Τρικούπη βρίσκεται κοντά στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και το Μουσείο Παλαμά ακριβώς απέναντί του. Το πρώτο στεγάζεται σε αρχοντικό, λιτό κτίριο του 1840 στο οποίο έζησε ο Σπυρίδωνας Τρικούπης αλλά και ο γιός του Χαρίλαος και περιλαμβάνει ενθυμήματα της οικογένειας αλλά και αντικείμενα εποχής. Το δεύτερο στεγάζεται στο πετρόχτιστο αρχοντικό της οικογένειας Παλαμά, όπου και έζησε για αρκετά χρόνια ο Κωστής Παλαμάς. Στη συλλογή του μουσείου περιλαμβάνονται φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα, αλλά και πολλά εκθέματα σχετικά με τη ζωή και το έργο του μεγάλου ποιητή.

 

BACK TO TOP