GO

16 Απριλίου 2016

Το Μεσολόγγι και ο Λόρδος Μπάιρον  

Διαδρομή Δ 

 

Πινακοθήκη ΧΜΣ: 16 Απριλίου -20 Σεπτεμβρίου 2016

Στην Πινακοθήκη Χ. & Σ. Μοσχανδρέου το Σάββατο 16 Απριλίου 2016 και ώρα 8 μ.μ. πραγματοποιήθηκαν  τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης«Το Μεσολόγγι και ο Λόρδος Βύρων, Διαδρομή Δ΄». Η Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ. & Σ. Μοσχανδρέου Ι.Π. Μεσολογγίου, συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις της 190ής επετείου της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων, συνδιοργάνωσε μετά της ιστορικής αίθουσας Τέχνης ΑΓΚΑΘΙ των Αθηνών και του ΑΧΕΛΩΟΥ TV του μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού της Δυτικής Ελλάδος την  τέταρτη σε σειρά εικαστική διαδρομή του θεματικού κύκλου «Το Μεσολόγγι και ο Λόρδος Βύρων», ο οποίος από το 2013 αναζητά μέσα από τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία να ανιχνεύσει την ιδιαίτερη σχέση του Μεσολογγίου με τον Άγγλο, φιλέλληνα ποιητή. 

Η Ελένη Αιμιλία Κώνστα, Ιστορικός Τέχνης, μεταξύ άλλων στον κατάλογο της έκθεσης επισημαίνει: «Η καλλιτεχνική διαδρομή “Το Μεσολόγγι και ο Λόρδος Βύρωνας’’ της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ. & Σ. Μοσχανδρέου χαρτογραφεί σε μία μακρά πορεία πολιτιστικής δράσης, την συμπόρευση του ρομαντικού ποιητή και του ιερού τόπου, καθώς και τον αλληλοκαθαρισμό τους. Τα όρια μεταξύ της βυρωνικής μορφής και του τοπίου δημιουργούν μια διαλεκτική της όσμωσης, της ένωσης και τελικά της ταύτισης».

Οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση με τις δημιουργίες τους είναι: Άγγελος Αντωνόπουλος τ. Πρύτανης ΑΣΚΤ, Χαράλαμπος Δερμάτης ειδικός συνεργάτης ΑΣΚΤ,Δημήτρης Ζουρούδης Αναπλ. Καθηγητής Ζωγραφικής στο ΑΠΘ, Γιάννης Σκαλτσάς καθηγητής ΑΣΚΤ,Μάρθα Τσιάρα καθηγήτρια ΤΕΙ Αθηνών, και οι γνωστοί ζωγράφοι: Λεωνίδας Καραμπίνης, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Μαρίνα Κροντηρά, Μανώλης Μαραμπελιώτης.

Η έκθεση στο Μεσολόγγι θα παραμείνει έως 20 Σεπτεμβρίου 2016 και μετά θα παρουσιαστεί στην Αθήνα στους χώρους της αίθουσας Τέχνης «ΑΓΚΑΘΙ».

Τα εγκαίνια του Σαββάτου 16 Απριλίου 2016 της έκθεσης έγιναν με μεγάλη επιτυχία και με την συμμετοχή δεκάδων φιλότεχνων κτίριο της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ. & Σ. Μοσχανδρέου έναντι της Ι. Μητροπόλεως του Αγίου Σπυρίδωνος. Ο ιδρυτής της Πινακοθήκης κ. Χρ. Μοσχανδρέου ευχαρίστησε τους επίσημους παρευρισκόμενους και τους ζωγράφους που με προθυμία και αγάπη δημιούργησαν για την έκθεση και επεσήμανε την απαράδεκτη απουσία της δημοτικής αρχής Μεσολογγίου. Έστειλε παράλληλα μήνυμα συνεργασίας και πρόθεση δωρεάς έργων Τέχνης στην υπό ίδρυση Πινακοθήκης Ναυπάκτου, στην μνήμη του πατέρα του ΠΑΝΟΥ ΑΝ. ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ.

Αμέσως μετά έλαβε τον λόγο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας Ιατρός κ. Γιάννης Σιαμαντάς εκφράζοντας την εκτίμηση και τον θαυμασμό του για την προσφορά της Ναυπακτιακής οικογένειας Μοσχανδρέου στο Μεσολόγγι, που με την Πινακοθήκη τους υπηρετούν 20 χρόνια τον Πολιτισμό και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Νομού. Ζήτησε την συνεργασία της οικογένειας Χρ. Μοσχανδρέου για την υπό ίδρυση Πινακοθήκη στην Ναύπακτο.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι κ.κ. Καρτάλος και Κώστας Μπόκας που συνεχάρησαν την οικογένεια Μοσχανδρέου, που στην πιο δύσκολη οικονομική περίοδο συνεχίζουν άκαμπτη την προσφορά τους στον Πολιτισμό της Δυτικής Ελλάδας, τον Νομό και το Μεσολόγγι.

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν ο βουλευτής του νομού κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ναυπακτίας κ. Γιάννης Σιαμαντάς Ιατρός, οι πρώην δήμαρχοι Ι.Π. Μεσολογγίου Παν. Κατσούλης και Ι. Αναγνωστόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ν. Μουρκούσης, Σ. Βασιλείου και Ι. Γυφτογιάννης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας Παν. Τσιχριντζής, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του «TV Αχελώος» Κων. Μπόκας, ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου Βασ. Σπυρόπουλος, ο πρόεδρος του ΝΟΜ Ι. Κανής, η πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Νίκη Στεργάννη, ο πρόεδρος της ΓΕΑ Χ. Θετάκης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Ν.Δ. Π. Μυλωνάς, ο πρώην πρόεδρος δημ. συμβουλίου Γ. Κασσαβέτης, οι πρώην αντιδήμαρχοι Οινιαδών Δ. Μουρκογιάννης και Ν. Αυδής, ο Μεσολογγίτης καλλιτέχνης Βαγγ. Ρόμπολας και πολλοί άλλοι.

BACK TO TOP