GO

2013

Γνωρίστε τώρα το Μεσολόγγι μέσα από την Τέχνη

 

Έκθεση με θέμα «Γνωρίστε ΤΩΡΑ το Μεσολόγγι μέσα από την Τέχνη» διοργάνωσαν το «Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών-Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία», η «Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ.&Σ. Μοσχανδρέου» και ο Δήμαρχος της Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Παν. Κατσούλης.

Πρόκειται για μια πλούσια έκθεση ζωγραφικής και χαρακτικής που ξεκίνησε το ταξίδι της  στον ιστορικό και επιβλητικό χώρο του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών. Φιλοξενήθηκε, στη συνέχεια, στη Δημοτική Πινακοθήκη Τριπόλεως, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας στο Μέτσοβο, στην Πινακοθήκη Αβέρωφ.

Κοινό θέμα και πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες αποτέλεσε το Μεσολόγγι. Μία ιδέα της Πινακοθήκης Χ. & Σ. Μοσχανδρέου που κτίστηκε με όραμα και υπομονή επί μια δεκαετία και αγκαλιάστηκε από καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες, οι οποίοι κατέθεσαν την καλλιτεχνική τους ευαισθησία, και δημιούργησαν ένα πρωτότυπο έργο, αντλώντας την έμπνευσή τους από την ιστορία, τους θρύλους, τις μνήμες και το παρόν της ιερής πόλης του Μεσολογγίου.

Πρόκειται για μια πολύμορφη θεματική έκθεση σε υλικά, μεγέθη και προσεγγίσεις που περιλαμβάνει ελαιογραφίες, υδατογραφίες, χαλκογραφίες, ξυλογραφίες και γλυπτά σε τερακότα και ορείχαλκο, η οποία αναδεικνύει την πλούσια ιστορική, πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση της Ιεράς πόλεως του Μεσολογγίου.

Η διαφορετικότητά του κάθε έργου, το καθιστά ξεχωριστό και έγκειται στο ότι οι καλλιτέχνες εκφράστηκαν δημιουργώντας έναν προσωπικό τόνο, ένα προσωπικό ιδίωμα. Οι χαράκτες και ζωγράφοι παρουσιάζουν μέσα από τη δική τους οπτική γωνία το δομημένο και φυσικό περιβάλλον του Μεσολογγίου καθώς και προσωπογραφίες σημαντικών προσώπων που έδεσαν τη ζωή τους με εκείνη του Μεσολογγίου. Η έκθεση πλαισιώθηκε από γλυπτά γνωστών καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από το κάλλος και την ιστορία της πόλης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος που οι καλλιτέχνες διεισδύσαν στην ιδιαιτερότητα του μεσολογγίτικου τοπίου, αφουγκράστηκαν τα χρώματα και τις εικόνες και τα μετουσίωσαν σε σύγχρονο εικαστικό λόγο με το δικό του προσωπικό ύφος ο καθένας.

Η έκθεση ταξίδεψε στις πινακοθήκες της περιφέρειας, προσφέροντας κατά αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα στο φιλότεχνο κοινό να θαυμάσει τη σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά και να γνωρίσει μέσα από τα μάτια των καλλιτεχνών τα υπέροχα τοπία του Μεσολογγίου και της ευρύτερης περιοχής.

Συμμετείχαν με έργα τους οι ακόλουθοι καλλιτέχνες: Γιάννης Αδαμάκης , Γιάννης Αντωνόπουλος, Μάγδα Βαμβατήρα, Γιώργης Βαρλάμος, Στάθης Βατανίδης, Χρύσα Βέργη, Θεόδωρος Βρυζάκης, Νίκος Γαβαλάς, Μάρκος Γεωργιλάκης, Κωστής Γεωργίου , Απόστολος Γιαγιάννος, Χριστόδουλος Γκαλτέμης, Γιάννης Γουρζής, Άννα Γρηγόρα, Ελένη Δελή, Νίκος Δεσεκόπουλος, Ελισάβετ Διονυσοπούλου, Τζουλιάνο Καγκλής, Γιώργος Κατημερτζόγλου, Βάσω Κατράκη , Δημήτρης Κατσιγιάννης, Ανδρέας Κατσιμάρδος, Χρήστος Κεχαγιόγλου, Γιάννης Κολιός, Ανδρέας Κοντέλλης, Γρηγόρης Κότσαρης, Μιχάλης Κότσαρης, Μαρίνα Κροντηρά, Μαρία Κτιστοπούλου, Δημήτρης Κούκος, Σπύρος Κουρσάρης, Απόστολος Κούστας, Γιάννης Κυριακίδης, Βασίλης Λιαούρης, Ανθία Λοΐζου, Θανάσης Μακρής, Κώστας Μαρκόπουλος, Φώτης Μαστιχιάδης, Γιώργος Νικολαΐδης, Τόνια Νικαλαΐδου, Κωνσταντίνος Νταούλας, Θεόδωρος Παπαγιάννης, Άγγελος Παναγιωτίδης, Αχιλλέας Παπακώστας, Φάνης Παρασκευουδάκης, Ανδρέας Πατράκης, Ειρήνη Ποδηματά-Στεφανάκη, Αχιλλέας Ραζής, Στέφανος Ρόκος, Δημήτρης Σαρασίτης, Κώστας Σιαφάκας, Εύη Σιδέρη, Βασίλης Σολιδάκης, Γιάννης Στεφανάκις, Μαίρη Σχοινά, Βασίλης Τάγκαλος, Ηλίας Τότσης, Δημήτρης Τσιρογιάννης, Αλέκος Φασιανός, Βασίλης Χάρος.

 

 

BACK TO TOP