GO

2013

 Το Μεσολόγγι και ο Λόρδος Βύρων

 διαδρομή Α

Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ. & Σ. Μοσχανδρέου: 20 Απριλίου -31 Αυγούστου 2013

Αίθουσα Τέχνης "Καπλανών": 22 Οκτωβρίου - 2 Νοεμβρίου 2013

 


H Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ. & Σ. Μοσχανδρέου, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της εικαστικής πρωτοβουλίας «Το Μεσολόγγι μέσα από την Τέχνη»  εγκαινίασε το 2013 μία καινούρια εικαστική διαδρομή με νέο θέμα «Μεσολόγγι και Λόρδος Βύρων». Στη νέα αυτή διαδρομή συμμετέχουν επτά αίθουσες τέχνης των Αθηνών με τους ζωγράφους – συνεργάτες τους. Η πρώτη διαδρομή έγινε με τη συνεργασία της γκαλερί «Καπλανών». Σ’ αυτή την έκθεση τιμητική ήταν και η συμμετοχή του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου κ. Αλέκου Φασιανού.

 

Ο Νίκος Βατόπουλος, στο κείμενό του, που συνοδεύει τον κατάλογο της έκθεσης, μεταξύ άλλων, αναφέρει: "…Ο Λόρδος Βύρων, σήμερα, είναι κυρίως η «εικόνα» του. Είναι ένας αστέρας του 19ου αιώνα, θα ήταν ποπ σταρ στα χρόνια μας, θα ήταν εξώφυλλο και wallpaper στους υπολογιστές μας. Η αντοχή του στον χρόνο δεν έχει να κάνει μόνο με την ποίησή του, μάλλον έχει να κάνει περισσότερο με όλα τα άλλα, με έναν τρόπο αδιαπραγμάτευτο, με μία θέρμη δοτική και κτητική μαζί. Είναι ένα από τα ωραία της ιστορίας, το γεγονός ότι ο Λόρδος Βύρων έγινε ένας ήρωας (και) των Ελλήνων.

  …Συχνά αναρωτιέμαι γιατί ο Λόρδος Βύρων έχει αυτή την διάρκεια. Αν ζούσε σήμερα θα ήταν 225 ετών, αλλά η μορφή του εγγράφεται στο υποσυνείδητο με τη λάμψη της αιώνιας νεότητας, με τον τρόπο που οι νεκροί της ιστορίας έμειναν στη μνήμη τη στιγμή της πρόωρης εξόδου: ο Αχιλλέας, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Άγιος Γεώργιος, ο Τζέιμς Ντην... ένα πάνθεον ηρωικών μορφών στο θυμικό μίας πανσπερμίας… Η έκθεση αυτή είναι ταυτόχρονα και μία κατάφαση στην ζωή. Μία δήλωση πίστης στα πράγματα, στις ιδέες, στον Άνθρωπο. Είναι μία ευκαιρία να δούμε πιο μακριά και να σκεφτούμε πιο βαθιά."

Η κ. Νίκη Βλασσιώτου –Παπαδάκη γράφει: «Για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη, το Μεσολόγγι έχει καθιερωθεί στις συνειδήσεις, τόσο των παλαιότερων γενεών, όσο και των νεώτερων, ως η πόλις της αυτοθυσίας και του ολοκαυτώματος, εν ονόματι της ελευθερίας, της αξιπρέπειας και των ουμανιστικών αξιών. Η ετήσια επέτειος της Ι. Π. του Μεσολογγίου πραγματοποιείται την Κυριακή των Βαΐων, όπου τιμώνται οι ήρωες του μεγάλου απελευθερωτικού αγώνα για την ανεξαρτησία και μαζί με εκείνους ο Λόρδος Βύρων, ο οποίος συνέβαλε ενεργά, με τις πράξεις και τα έργα του, αφενός στην υποστήριξη και ενθάρρυνση των μαχόμενων, αφετέρου στη διάδοση προς την Ευρώπη της σημασίας του υποδειγματικού αγώνα των Ελλήνων ενάντια στον ευτελισμό και την τυραννία μιας σκλαβωμένης χώρας τεσσάρων αιώνων.»


Στην έκθεση συμμετέχουν οι ζωγράφοι: Δημήτρης Αναστασίου, Λεωνίδας Γκέλος, Σταμάτης Ζέρβας, Βασίλης Καρακατσάνης, Ιωάννα Καφίδα, Δημήτρης Κρέτσης, Βασίλης Λιαούρης, Κατερίνα Μητσιάλη, Γιάννης Μπρούζος, Γεύσω Παπαδάκη, Ηλίας Παπανικολάου, Θανάσης Ραχούτης, Γιώργος Σαλταφέρος, Αντώνης Σμυρνιός, Νικολέττα Τζάνε, Αννα Τσαλάγκα, Αλέκος Φασιανός, Βιργινία Φιλιππούση, Αγάπη Χατζή & το Εργαστήριο Γλυπτικής του Τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινας), με δύο τελειόφοιτες γλύπτριες: την Ερμιόνη Αρνίδου & την Παναγιώτα Θεοφιλοπούλου.

   

BACK TO TOP