GO

2008

Θανάσης Μακρής: «Η θέα του μεσολογγίτικου τοπίου»

Στις 6 Δεκεμβρίου 2008, στους χώρους της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ. & Σ. Μοσχανδρέου έγιναν τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης του καλλιτέχνη Θανάση Μακρή με τίτλο «Η θέα του Μεσολογγίτικου τοπίου» που τέλεσε υπό την αιγίδα του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Η Πινακοθήκη στη μέχρι τότε δωδεκάχρονη πορεία της, πρώτη φορά φιλοξένησε ατομική έκθεση. Ο Θανάσης Μακρής αποτύπωσε με εκπληκτική δεξιοτεχνία τη μοναδική φύση της πόλης.

Η ζωγραφική του Μακρή είναι ουσιαστική, άμεση και οικεία. Χωρίς πολυπλοκότητες απορρέει από προσωπικά βιώματα και εμπειρίες, μια ευκαιρία για ανίχνευση της σχέσης του τοπίου με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Είναι ένας διάλογος της μορφής, της φόρμας και της ανθρώπινης συνείδησης και οπτικής. Αποτελεί μία διαχρονική και συνάμα καινοτόμα πρότασης θέασης του κόσμου.
Για την ενότητα των έργων «Μεσολόγγι» του Θανάση Μακρή, ο Χάρης Καμπουρίδης γράφει: «το χρώμα με πολλές αποχρώσεις και τονικότητες πηχρό σαν πηλός κάνει αμέσως εντύπωση σε αυτούς τους πίνακες του Μακρή. Ο θεατής έχει την αίσθηση πως είναι ένα «παλλόμενο» ζωντανό υλικό το οποίο σε μία στιγμή ξεχωρίζει με τη διάταξη του συγκεκριμένου πίνακα αλλά την επόμενη ίσως ξαναγίνει χρώμα πλούσιο και ανήσυχο συνεχίζοντας το ταξίδι της δημιουργικής αναμόχλευσης.

Το Μεσολόγγι του ζωγράφου είναι μικρά μεμονωμένα οικοδομήματα (σπίτια, παράγκες) μέσα σε οριζόντιο τοπίο τα χρώματα της γης και των νερών, οι πίνακες συντίθεται σαν σε γύρω από κεντρικό άξονα, έχουν την πάνω και την κάτω όψη τους υπονοώντας ότι στο μέσο είναι το νερό και εκεί αρχίζει η αντανάκλαση.

Είναι πίνακες δυναμικοί φτιαγμένοι με χρωματικό πάθος και ρομαντική καλλιτεχνική διάθεση, ζητούν να ενώσουν την εικαστική φόρμα με την ψυχική δύναμη, έχοντας εργαλείο το πηχτό χρωματικό υλικό, κατάλληλα προετοιμασμένο στην παλέτα σαν εκρηκτικό μείγμα πολύχρωμο το οποίο σε κάθε πινελιά αποκαλύπτει τα εσώτερά του.

Καταξιωμένος από χρόνια ο Μακρής για τη ζωγραφική του, αξιοποιεί τώρα την έμπνευση από το ιδιαίτερο μεσολογγίτικο τοπίο για να αποδώσει τη συνάντηση της δικής του γραφής με την έμπνευση από αυτό.

Είναι έργα καλλιτεχνικής ωριμότητας, προσωπικής του καλλιτέχνη. Αλλά επίσης και τιμητική αναφορά στους μεγάλους ομότεχνούς του των αρχών του 20ου αιώνα-του Ν. Λύτρα και του Μ. Οικονόμου-των οποίων το δίδαγμα συνεχίζει επάξια».

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης δηλώνει για το Μεσολόγγι: «Περνώντας τη στενή πύλη με την έντονα φορτισμένη ιστορική μνήμη είναι αδύνατον να φανταστείς τη συνέχεια. Οι αβαθείς υδάτινες εκτάσεις που απλώνονται στον ορίζοντα υποχρεώνουν το αρχικό δέος να διαλυθεί αργά μέσα στην πυκνότητα μιας εικόνας που αντανακλά το βαθύ ήχο του χρόνου. Του πυκνού χρόνου που παρακινεί τη συνείδηση να αφουγκραστεί αυτά που έγιναν, αλλά και αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν, μέσα σε ένα κάδρο που ενώνει παρελθόν, παρόν και μέλλον»

Ο Θανάσης Μακρής γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1955. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών  της Αθήνας με δάσκαλο το Γιάννη Μόραλη. Συνέχισε τις σπουδές του στην École des Beaux-Arts στο Παρίσι. Έργα του υπάρχουν σε δημόσιες και Ιδιωτικές Συλλογές. Έχει παρουσιάσει 18 ατομικές εκθέσεις και  έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

 

  

BACK TO TOP