GO

2007

Σκιαγραφώντας το Διονύσιο Σολωμό

«παντ’ανοιχτά και άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μου»

 

Ένα μεγάλο εικαστικό και εκδοτικό γεγονός, με τίτλο «ανοιχτά πάντα και άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μου… - Σκιαγραφώντας το Διονύσιο Σολωμό», διοργάνωσαν από κοινού η Πινακοθήκη Μοσχανδρέου στο Μεσολόγγι, που συμπληρώνει 10 χρόνια λειτουργίας και η Μικρή Άρκτος, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 ετών από το θάνατο του Διονυσίου Σολωμού.

Πρόκειται για μια ομαδική εικαστική έκθεση, με τη συμμετοχή 65 ελλήνων ζωγράφων με έργα τους εμπνευσμένα από τη ζωή και το έργο του κορυφαίου ποιητή. Αποτελεί μία ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική συνάντηση, τη στιγμιαία, έστω, συγκατοίκηση του έργου του Σολωμού με εξήντα πέντε διαφορετικούς συνομιλητές, με εξήντα πέντε διαφορετικές αναγνώσεις.

Την επιμέλεια της έκθεσης είχε η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων Ίρις Κρητικού, η οποία σημειώνει: «Η απόπειρα μνημόνευσης του Σολωμού συντίθεται από 65 διαφορετικά βλέμματα που εστιάζονται στη ζωή και το έργο του Ποιητή: απόπειρες πορτραίτων του ίδιου ή των λογοτεχνικών ηρώων του, δοκιμαστικές ενδελέχειες με αναφορά στην προσωπικότητα και το ψυχισμό του, τοπία της ζωής και της έμπνευσης, οικογενειακές και οικείες φιγούρες που το σημάδεψαν, εικονολογικές προσεγγίσεις μιας ποιητικής πλοκής, ενορατικές αποδόσεις μιας πεζής αφήγησης, εξαντλητικές καταβυθίσεις σε μία λέξη, εικονοποιημένες ιδιωτικές  απαγγελίες ενός στίχου, απηχώντας την αποσπασματικότητα της ζωής και του έργου του, προτείνονται ως ανοιχτά σχεδιάσματα μιας-κατ’ανάγκη αποσπασματικής-αναζήτησης με λανθάνοντα όρια.

Στην έκδοση, που θα τύχει ολοκληρωμένης διανομής στα βιβλιοπωλεία, εκτός από την αναλυτική παρουσίαση των έργων της έκθεσης, περιλαμβάνονται το πρωτότυπο κείμενο του Νικολάου Μάντζαρου (στην ιταλική γλώσσα) που σκιαγραφεί την προσωπικότητα του Διονυσίου Σολωμού, καθώς και τρεις ανέκδοτες προσωπικές επιστολές του ποιητή που φωτίζουν πτυχές της ιδιωτικής του ζωής.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στις 15 Δεκεμβρίου 2007, στο Μεσολόγγι, στο χώρο της Πινακοθήκης Μοσχανδρέου, στο πλαίσιο του εορτασμού των 150 χρόνων από το θάνατο του ποιητή.

Μετά το Μεσολόγγι, η έκθεση ταξίδεψε  στην Κέρκυρα, σε συνεργασία με το Δήμο Κέρκυρας, τη Ζάκυνθο, σε συνεργασία με το Δήμο Κοιλιωμένου και το Βόλο σε συνεργασία με το Μουσείο Giorgio de Chirico. Τελικός προορισμός της έκθεσης ήταν  η Αθήνα και η Βενετία.

 «η επιβλητική προσωπικότητα του Διονυσίου Σολωμού και η ζωή του, η αφιερωμένη στην τέχνη, άρχισαν να περιβάλλονται με την αίγλη του μύθου, επηρεάζοντας, τόσο τους συγχρόνους του όσο και τους μεταγενέστερους δημιουργούς αγγίζοντας με αυτό τον τρόπο την αθανασία»

«Αν και ο Σολωμός, προβλήθηκε τιμητικά ως «εθνικός ποιητής», δεν παρουσιάστηκε ως ιδανικό αρχέτυπο δημιουργού, στον οποίο συνδυαστικά προβάλλονται όλα εκείνα τα ιδιαίτερα στοιχεία που συνθέτουν την προσωπικότητα του κορυφαίου καλλιτέχνη. Η βαθύτερη ουσία του χαρακτήρα του και η δημιουργική του αγωνία δεν αποδόθηκαν. Εκείνο που δεν πέτυχαν η πεζογραφία και το θέατρο, φαίνεται ότι το κατόρθωσε η ποίηση με διαφορετικό τρόπο: στο πλήθος των αναφορών μιας μεγάλης σειράς ποιημάτων δεν παρουσιάζεται η εικόνα ή η ζωή του ποιητή αλλά αναγνωρίζεται η οφειλή των μεταγενέστερων ομοτέχνων. Κυρίως προβάλλεται συμπυκνωμένη στην έκταση μερικών στίχων η αληθινή ουσία του σολωμικού παραδείγματος και της λειτουργίας του στην ιστορική πορεία του έθνους και στην εξέλιξη της ποίησης».

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Αγγελή Ηώ · Αγγελίδου Δάφνη · Αγγελόπουλος Σπύρος · Αδαμάκης Γιάννης · Αδριανός (Σωτήρης) · Αλεξάκης Στέλιος · Ανδρεαδάκης Δημήτρης · Ασαργιωτάκη Καλλιόπη · Ανταχοπούλου Κατερίνα · Αντωνόπουλος Άγγελος Βαρλάμος Γιώργης · Βερούκας Αλέξης · Βέττα Νανά · Γεωργιάδης Ανδρέας · Γεωργιάδης Σάββας · Γκολέμας Μίλτος · Γκόνου Ειρήνη · Γουρζής Γιάννης · Δασκαλάκης Στέφανος · Δημητρακοπούλου Τάνια · Ζέρβας Σταμάτης Ισακίδη Αλεξάνδρα · Ιωάννου Σταύρος · Κανά Ειρήνη · Κατσιγιάννης Δημήτρης · Κατσιπάνος Θεόφιλος · Κεχαγιόγλου Χρήστος · Κοντέλλης Ανδρέας · Κοντογιαννοπούλου Λήδα · Κροντηρά Μαρίνα · Κτιστοπούλου Μαρία · Κυραρίνης Αλέκος · Μαδένης Μιχάλης · Μακρή Κλειώ · Μακρής Θανάσης · Μαρούδα Καλλιρρόη · Μάτσα Αλίνα · Μόσχος Νίκος · Μπελντέκος Παναγιώτης · Μπήτσικας Ξενοφών · Μπιτσάκης Μανώλης Μπότσογλου Χρόνης · Νικολαΐδη Νίκη · Νικολάου Ανδρέας · Ντούτσουλη Σταματίνα · Παντελιάς Μίλτος Παπαδημητρίου Έλενα · Παπακώστας Αχιλλέας · Παπατριανταφυλλόπουλος Κωνσταντίνος · Παππάς Κώστας Πασάντας Παναγιώτης · Πετρουλάκης Στέλιος · Προκοπίου Ελιάννα · Σκουρογιάννης Δημήτρης · Στάβερης Αντώνης · Σταυροπούλου Ματίνα · Στελλάτου Μαρίνα · Τέτσης Παναγιώτης · Τζανουλίνος Πραξιτέλης · Τζερμιάς Βαγγέλης · Τούντας Παναγιώτης · Φασιανός Αλέκος · Φιλοπούλου Μαρία · Χώνιας Τάσος · Ψυχοπαίδης Γιάννης

   

  

BACK TO TOP