GO

2007

Εικόνες της Συλλογής Διονυσίου Λοβέρδου από τα Επτάνησα

 

Τη Δευτέρα το βράδυ της 26ης Νοεμβρίου 2007 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης  «Εικόνες της Συλλογής Διονυσίου Λοβέρδου από τα Επτάνησα» σε συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας & Ακαρνανίας και του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας. 

Η Πινακοθήκη Μοσχανδρέου που συμπλήρωνε 10 χρόνια πολιτιστικής προσφοράς στην Αιτωλ/νία και στο Μεσολόγγι,  κατέστη πολιτιστικός φορέας για την σοβαρή και αξιόλογη δράση της.

Η συλλογή του Διονυσίου Λοβέρδου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και αξιολογότερες συλλογές έργων μεταβυζαντινής θρησκευτικής τέχνης στην Ελλάδα. Ο κύριος όγκος της αποτελείται από 470 εικόνες που χρονολογούνται από το 14ο έως και τον 20ο αιώνα –μεταξύ τους εξαίρετα δείγματα κρητικής και επτανησιακής ζωγραφικής, αρκετά εκ των οποίων είναι έργα επώνυμων ζωγράφων. Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει στο κοινό δείγματα ζωγραφικής που σχετίζονται με τη διαμόρφωση και την εξέλιξη της ζωγραφικής τέχνης στην περιοχή των Επτανήσων, έργα τα οποία αποτελούν σημαντικό μέρος της Συλλογής Λοβέρδου και χρονολογούνται στον 17ο και 18ο αιώνα.

Η έκθεση οργανώθηκε σε δύο ενότητες: Στην πρώτη παρουσιάζονται χαρακτηριστικά έργα Κρητικών ζωγράφων που κυρίως μετά την κατάληψη του Χάνδακα από τους Τούρκους (1669) βρίσκουν καταφύγιο στα ενετοκρατούμενα Ιόνια νησιά και γίνονται δάσκαλοι για τους ντόπιους, ενώ στη δεύτερη έργα που αποδεικνύουν τον προσανατολισμό της επτανησιακής τέχνης προς τη Δύση και την εφαρμογή των ιταλικών καλλιτεχνικών τρόπων στην εκκλησιαστική ζωγραφική. Οι 24 εικόνες από τα Επτάνησα αποτελούν αξιόλογα δείγματα ζωγραφικής της περιόδου, ενώ αρκετές από αυτές είναι έργα επώνυμων ζωγράφων.

Το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν έγκειται αφενός στο ότι αποτελούν ξεχωριστά έργα τέχνης και αφετέρου στο ότι καταδεικνύουν την προσωπική προτίμηση του συλλέκτη προς τη μεταβυζαντινή ζωγραφική και  -κυρίως-προς τις εικόνες που προέρχονται από τον τόπο καταγωγής του, τα Επτάνησα. Συνθέσεις ακολουθούν τη βυζαντινή παράδοση, αλλά κυρίως νέοι εικονογραφικοί τύποι και θέματα εμπνευσμένα από τη δυτική εικονογραφία τονίζουν την ιδιαίτερη σημασία αυτής της συλλογής, ενώ προσφέρουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να εμπλουτίσει τις γνώσεις του σχετικά με τη μεταβυζαντινή ζωγραφική.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης η υπεύθυνη της Πινακοθήκης κα Όλγα Στεφανάτου-Αντωνοπούλου ανέγνωσε το χαιρετισμό του Ιδρυτή της Πινακοθήκης κ. Χρήστου Μοσχανδρέου, αναφέροντας μεταξύ άλλων :

«…Θερμές ευχαριστίες στον κ. Δημήτριο Κωστάντιο,  Διευθυντή του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου,  στην κ. Μαρίνα Κουταρέλη-Καράμπελλα,  για την προθυμία που ανταποκρίθηκαν στην παράκλησή μας να γίνει η σημερινή έκθεση-σταθμός, πραγματικότητα.

Τις θερμές ευχαριστίες μας στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας & Ακαρνανίας και τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Κοσμά  που έθεσε την έκθεση υπό την αιγίδα του,  όπως και στην διοίκηση του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας,  και ιδιαίτερα στον Πρόεδρο κ. Παναγιώτη Τσιχριτζή  και στον Αντιπρόεδρό του κ. Κων/νο Μπόκα,  που χάρις της καθολικής τους χορηγίας εγκαινιάζεται σήμερα η έκθεση αυτή.

Ευχαριστούμε όλους θερμά και σας πληροφορούμε με ιδιαίτερη χαρά  ότι στις 14 Δεκεμβρίου θα γίνει στην Πινακοθήκη έκθεση των πιο γνωστών Ελλήνων ζωγράφων με θέμα τον Διονύσιο Σολωμό,  και τον Σεπτέμβριο του 2008 θα φιλοξενήσουμε την σημαντικότερη συλλογή έργων και σχεδίων του μεγαλύτερου  Έλληνα δημιουργού  ΝΙΚ. ΓΥΖΗ  της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης.

Σας ευχαριστούμε όλους και λυπάμαι που δεν βρίσκομαι μαζί σας.» 

Στους φιλόξενους χώρους της Πινακοθήκης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς στον σύντομο χαιρετισμό του είπε:

«Η 10ετής προσφορά της οικογένειας του Μεσολογγίτη Χρήστου Μοσχανδρέου είναι για την πόλη μας σημαντική και ουσιαστική. Θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε και να τους συγχαρούμε,  και με την ευκαιρία αυτής της σημαντικής έκθεσης ευχαριστούμε το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να θαυμάσουμε τις υπέροχες δημιουργίες καλλιτεχνών του 17ου και 18ου αιώνα τονώνοντας το θρησκευτικό μας συναίσθημα. Η Ιερά μας Μητρόπολη με μεγάλη χαρά περιέβαλε υπό την αιγίδα της την σημαντική αυτή έκθεση ευχόμενη κάθε επιτυχία».

Μετά,  τον λόγο έλαβε η Αντιδήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου κα Νατσικώστα – Καρατσώρα Ειρήνη, η οποία εξήρε την 10ετή προσφορά της Πινακοθήκης στα πολιτιστικά δρώμενα της Αιτωλ/νίας τονίζοντας ότι η πραγματοποίηση τόσο σημαντικών εκδηλώσεων στην περιφέρεια είναι δείγμα κοινωνικής και πνευματικής υγείας και παράγοντας πολιτιστικής ανάπτυξης .

Ακολούθως το λόγο έλαβαν ο Δ/ντής του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου Δρ. Δημήτριος Κωνστάντιος και η Αντιπρόεδρος του «Ιδρύματος Σπ. Λοβέρδου» Δρ. Μαρίνα Κουταρέλλη-Καράμπελλα , οι οποίοι ανέφεραν ότι οι εικόνες που παρουσιάζονται ανήκουν σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο αξιόλογες συλλογές έργων μεταβυζαντινής θρησκευτικής τέχνης στην Ελλάδα και χρονολογούνται στον 17ο και 18ο αιώνα και είναι η πρώτη φορά που εκτίθενται σε χώρους εκτός του Βυζαντινού Μουσείου. Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει δείγματα της ζωγραφικής τέχνης αυτής της περιόδου,  που σχετίζονται με τη διαμόρφωση και την εξέλιξή της στα Επτάνησα.  Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής μεταξύ άλλων ανέφερε :

«Όταν πληροφορηθήκαμε ως Διοίκηση του επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας την σκέψη για την διοργάνωση μιας τόσο σημαντικής έκθεσης άμεσα την θέσαμε υπό την αιγίδα μας. Κι αυτό διότι ο ρόλος του Επιμελητηρίου δεν περιορίζεται μόνο στην προώθηση οικονομικών θεμάτων. Στις προτεραιότητες μας είναι  η στήριξη και ενίσχυση όλων των προσπαθειών που συμβάλουν στην πολιτιστική αναβάθμιση του τόπου μας.

Έτσι με τα εγκαίνια της εκθέσεως δίνουμε τη δυνατότητα στο φιλότεχνο κοινό της περιοχής για τρεις εβδομάδες να απολαύσει μοναδικά αριστουργήματα της Βυζαντινής Αγιογραφίας. Στο μέλλον θα ενισχύσουμε κι άλλες ανάλογες προσπάθειες».

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν επίσης : Ο πρώην Βουλευτής κ. Γιάννης Βαϊνάς, ο Αντινομάρχης Αιτ/νίας κ. Ιωάννης Ψαράκης, η Νομαρχιακή Σύμβουλος κα. Παναγιώτα Δακαλάκη, ο Αντιδήμαρχος Μεσολογγίου κ. Ιωάννης Κόντος , ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας  κ. Κων/νος Μπόκας, ο Πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου κ. Λάμπρος Φλώρος, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλ/νίας κ. Μπελέκος Ιωάννης και πλήθος κόσμου.

Η έκθεση φιλοξενήθηκε στην Πινακοθήκη Μοσχανδρέου έως τις 9 Δεκεμβρίου 2007, στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική προβολή, που έδωσε τη δυνατότητα στους επισκέπτες να κατανοήσουν τα στάδια της δημιουργίας μια εικόνας. 

  

 

BACK TO TOP