GO

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018
Στο Ιδρυμα Κακογιάννη

Πρώτη παρουσίαση στην Αθήνα της συλλογής
της Πινακοθήκης Χ. & Σ. Μοσχανδρέου

«Τρεις Γενιές Ελληνικής Ζωγραφικής - Χαρακτικής - Γλυπτικής»

Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 7.30 μ.μ. στο Ιδρυμα Κακογιάννη Πειραιώς 206 Ταύρος, θα γίνει η πρώτη παρουσίαση της εντυπωσιακής Συλλογής της Πινακοθήκης Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου «Τρεις Γενιές Ελληνικής Ζωγραφικής – Χαρακτικής – Γλυπτικής» στην Αθήνα.

Ετσι, για ένα μήνα και πλέον οι Αθηναίοι και Αθηναίες θα απολαύσουν τις εικαστικές δημιουργίες 120 επώνυμων καλλιτεχνών της Ζωγραφικής – Χαρακτικής και Γλπτικής.

Η γνωστή ιστορικός Τέχνης, Λουΐζα Καραπιδάκη, επιμελήτρια της έκθεσης, επισημαίνει:

«Η Συλλογή της Πινακοθήκης Σ. & Χ. Μοσχανδρέου εμπλουτίζει συστηματικά τις συλλογές της και κάθε χρόνο εκθέτει τα νέα της αποκτήματα σε Πινακοθήκες, Μουσεία και άλλους Πολιτιστικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, δίνοντας τη δυνατότητα σε ένα ευρύ κοινό να έρθει σε επαφή με τη σύγχρονη ελληνική τέχνη. Τα νέα της αποκτήματα, 120 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κεραμικής τέχνης και φωτογραφίας σκιαγραφούν τις νέες τάσεις, την ποιότητα και γενικότερα την εικόνα του εικαστικού γίγνεσθαι στην Ελλάδα του σήμερα. Αναγνωρισμένοι εικαστικοί αλλά και νεαροί καλλιτέχνες συνυπάρχουν και προβάλλουν ο καθένας την προσωπική του γραφή μέσα από τις επιλεγμένες θεματικές και τις εννοιολογικές προσεγγίσεις τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα συναρπαστικό σύνολο έργων τέχνης. Έργα αφηγηματικά, ρεαλιστικά ή αφαιρετικά, εξπρεσιονιστικά ή σουρεαλιστικά αναδεικνύουν τις διάφορες εκφάνσεις της εικαστικής δημιουργίας στη χώρα μας, προκαλούν το ενδιαφέρον του θεατή και τον οδηγούν σε ένα ενδιαφέρον ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό εικαστικό ταξίδι.

Η έκθεση «Τρεις γενιές Ελληνικής Ζωγραφικής – Χαρακτικής – Γλυπτικής» Β’ Κύκλος, είναι μια σημαντική πρωτοβουλία της Πινακοθήκης  Μοσχανδρέου που έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί με απόλυτη επιτυχία στην περιφέρεια και στην πρωτεύουσα. Η έκθεση, αυτή τη φορά,  ξεκινά τη συναρπαστική της περιήγηση από τη φιλόξενη και εξαιρετικά ποιοτική Δημοτική Πινακοθήκη του Αγρινίου και της ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδη σε όλη την Ελλάδα».

Λουϊζα Καραπιδάκη,
Ιστορικός τέχνης

 

Η έκθεση της Αθήνας γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου και ο Δήμαρχος Γεώργιος Παπανστασίου εγκαινιάζει την έκθεση και την χαιρετίζει:

«Η παρουσίαση της έκθεσης «Τρεις γενιές Ελληνικής Ζωγραφικής – Χαρακτικής – Γλυπτικής» αποτελεί συνέχεια μιας επιτυχημένης συνεργασίας με την Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου.

Ένα κέντρο πολιτισμού που άφησε το αποτύπωμά του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας και πρωταγωνίστησε στην προβολή της σύγχρονης ελληνικής τέχνης.

Αντιλαμβανόμενοι την προσφορά και ανταποκρινόμενοι στην πρόκληση καλούμαστε, εκ νέου, να υποστηρίξουμε την τέχνη ως πνευματική διαμαρτυρία σε μια ανατροφοδότηση πολιτισμού που συγκινεί, γοητεύει και προβληματίζει. 

Ταυτόχρονα, μας υπενθυμίζει εμφατικά ότι η τέχνη δεν είναι «ο καθρέφτης που αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα αλλά η σφύρα που τη διαμορφώνει».

Έτσι, στο Αγρίνιο είμαστε υπερήφανοι γιατί με κόπο και αφοσίωση καταφέραμε να απελευθερώσουμε δυνάμεις που λειτούργησαν λυτρωτικά για την ανάδειξη των πολιτιστικών πρωτοβουλιών. Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ έγινε η φιλόξενη στέγη σε σπουδαίες καλλιτεχνικές προσπάθειες που συγκίνησαν το κοινό και απογείωσαν την δημιουργία σε όλες τις μορφές.

Διαχρονικός στόχος μας παραμένει η επένδυση στην σταθερή αξία του πολιτιστικού μας αποθέματος με «συμμαχίες» που θα εμφυσήσουν νέα πνοή στην πολιτιστική άνοιξη του  Αγρίνιου.

Η συνύπαρξη με την Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου ενσαρκώνει το όραμά μας για διακονία της τέχνης μέσα από την πολιτιστική ανταλλαγή».

Γεώργιος Παπαναστασίου
Δήμαρχος Αγρινίου

BACK TO TOP